פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 076-5994099

טיפול דיאדי

פסיכולוג ילדים

טיפול דיאדי הוא טיפול בהשתתפות הורה וילד. משמעות המונח 'דיאדה' היא 'שניים' או 'צמד', והטיפול הדיאדי מניח כי הקשר בין הורים לילדיהם מהווה את הבסיס להתפתחות הרגשית של הילד. הטיפול הדיאדי משתייך לתחום הטיפול הרגשי בילדים, והוא מוכוון במהותו לחיזוק הקשר האישי בין ההורה והילד. הטיפול מתמקד בבניית מערכת יחסים קרובה בין השניים, ומדגיש את חשיבות הקשר ומעורבות ההורה בחייו של הילד כמפתח להתפתחות הרגשית שלו.

קשר חיובי ומטיב דיו יביא להתפתחות ולתפקוד רגשי תקין, לדימוי עצמי חיובי וליכולת טובה לייצר אינטראקציות ומערכות יחסים בריאות עם אחרים. לעומת זאת, קשרים שליליים עלולים להביא לתוצאה ההפוכה ולייצר קשיים במערכות יחסים עם אחרים לאורך החיים. מטרת הטיפול הדיאדי אם כן היא לזהות ולטפל בגורמים המפריעים לתקשורת בין ההורה לילד בכדי לחזק את הקשר ביניהם.

הטיפול הדיאדי בנוי מסדרת מפגשים הכוללים אינטראקציות מגוונות בין ההורה והילד, כולם מתקיימים בהנחיית פסיכולוג, אשר משמש כדמות חיצונית ומכוונת. חלק מן המפגשים בטיפול עשויים לכלול רק את הפסיכולוג ואת ההורה, בהם יינתנו דגשים מקצועיים ותינתן להורה הזדמנות לעבד ולהפנים את התהליך שעבר.

מעוניינים שנצור קשר?

מה קורה בטיפול דיאדי?

בטיפול הדיאדי נוכחים שלושה אנשים: ההורה, הילד והמטפל. המטפל נפגש לסירוגין עם הזוגות אם-ילד ואב-ילד, ובנוסף לכך פוגש אחת לכמה שבועות רק את ההורים לצורך הדרכה פרטנית. במהלך המפגשים ההורה והילד מוזמנים לעסוק יחד בפעילות כלשהי בה הם בוחרים (יצירה, משחק, קריאה בספר וכדומה). המטפל מקבל הזדמנות לצפות באינטראקציה ביניהם בזמן אמת וללמוד יותר לעומק את מערכת היחסים ביניהם.

המרחב הטיפולי הדיאדי מאפשר לזהות את קשייו של הילד, כמו גם את הרצונות והצרכים שלו, ולהבין כיצד אלו פוגשים את הרצונות והצרכים של ההורה. לעיתים התנגשות של צרכים ורצונות בין הורים לילדיהם מייצרת דפוסי תקשורת בעיתיים ביניהם.

באמצעות הטיפול, מסוגלים המטפל וההורה להתבונן על מערכת היחסים של הילד עם הוריו ולזהות דפוסי תקשורת בעיתיים המזיקים לקשר שלהם. התהליך מחולל בהדרגה שינוי חיובי ביכולת של ההורים להבין את הקשיים והצרכים של הילד ולכן גם מסייע להם להגיב אליו בצורה מותאמת ומטיבה יותר.

מהן המטרות של טיפול דיאדי ולמי הוא מתאים?

טיפול דיאדי מתאים לטיפול בתינוקות, פעוטות וילדים בגיל צעיר, במקרים בהם יש להורה תחושה שהוא אינו מצליח לספק לילד את צרכיו כראוי או כאשר ניכרים קשיים משמעותיים ביחסים ביניהם. קשיים אלו עלולים להעכיר את הקשר, לפגוע בתקשורת או באינטראקציה ביניהם, וכן להוביל לבעיות התנהגות או קשיים בהתפתחות ובתפקוד הרגשי של הילד.

כמו כן, מומלץ לפנות לטיפול דיאדי גם כאשר ההורה מרגיש שהקשיים בקשר שלו עם הילד נובעים מקשיים אישיים שלו שעמם לא התמודד כראוי. למשל, הורה שההורים שלו הציבו לו רף ציפיות גבוה, עשוי להציב גם לילדו ציפיות בלתי אפשריות ולהיות מאוכזב ונוקשה כלפי הילד כאשר הוא לא עומד בהן. הילד מפנים בתגובה לכך שהוא אינו מספיק טוב בכדי לרצות את ההורה שלו ולכן הוא נסגר ומתרחק מההורה שמהווה את המקור לתסכול ולחוסר ההצלחה שלו.

הטיפול מתאים להתמודדות עם מגוון מצוקות של ילדים, לדוגמה:

  • חרדות
  • בעיות שינה ואכילה
  • קשיי התנהגות והתקפי זעם
  • קשיים בוויסות רגשי
  • דימוי עצמי נמוך של הילד
  • קשיי פרידה או תלות מוגזמת בהורה אשר מעיבים את תפקודו התקין של הילד ועל יכולתו להסתגל למצבים חדשים בחייו
  • קשיים בתקשורת הורה-ילד וקשיים בינאישיים של הילד באזורים נוספים בחייו

מה ההבדל בין טיפול דיאדי לטיפול משפחתי ולהדרכת הורים?

בעוד שבהדרכת הורים המטפל מסתמך על תיאורי ודיווחי ההורים, אשר לא תמיד קשורים ליחסם עם הילד אלא לקשיים שלו בתחומים אחרים, טיפול דיאדי הוא טיפול המתמקד באפן בלעדי בקשר הורה-ילד דרך התבוננות של המטפל "בזמן אמת" על האינטראקציה שלהם.

כמו כן, כאמור, הטיפול הדיאדי מלווה גם בהדרכת הורים שבה ניתן לעבד את החוויות של ההורה מהמפגשים של הילד, להעמיק את ההבנה לגבי מקור הקשיים של הילד, התנהגותו ורגשותיו בתוך האינטראקציה עם ההורה, ולקבל הדרכה לגבי שינוי ושיפור דפוסי התקשורת הבעייתיים.

טיפול משפחתי, לעומת הטיפול הדיאדי, הוא טיפול שממוקד בהתבוננות על המשפחה כמערכת שלמה הבנויה מפרטים שונים שלכל אחד תפקיד בה. כלומר, הטיפול המשפחתי לוקח בחשבון את יחסי הגומלין בין כל בני המשפחה במטרה להבין את הדינאמיקות המשפחתיות ולא מתמקד באפן בלעדי ביחסי הורה-ילד.

מתי מומלץ לפנות לטיפול דיאדי הורה-ילד?

כאמור, הטיפול מומלץ להורים וילדים אשר חווים קשיי תקשורת וחוסר באינטרקציה חיובית, כמו גם במקרים בהם מבחינים ההורים בקשיים רגשיים.

את הטיפול רצוי להתחיל בשלבי התפתחות מוקדמים יחסית. בשלבים מאוחרים יותר, ייתכן והילד כבר לא ישתף פעולה, והגישה הטיפולית המתאימה יותר תהיה הדרכת הורים או מפגשים אישיים של הילד עם פסיכולוג ילדים.

מכון תל אביב לפסיכותרפיה מציע מגוון טיפולים רגשיים לחיזוק הקשר בין ההורה והילד. הטיפול הדיאדי מתקיים במרחב אינטימי ובטוח, אשר מאפשר להורה ולילד לשקם את יחסיהם ולעזור בויסות הקשיים הרגשיים וההתנהגותיים. לפרטים נוספים, פנו אלינו.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר