פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 076-5994099

הפרעת אישיות

טיפול נפשי

אישיות, כהגדרתה בתחום הפסיכולוגי, היא למעשה דפוס אישי וספיציפי ומיוחד לכל אדם ואדם הכולל אוסף של תכונות אופי, התנהגויות, תפיסות עולם וכדומה שכולם כאחד מעצבים אותנו ואת מי שאנו.

הפרעת אישיות מתרחשת כאשר קיימת חוסר גמישות והסתגלות לסביבה בה האדם חי. ההפרעה באה לידי ביטוי במובנים רבים: בתפיסה העצמית ובתפיסה והבנה של הסביבה, ובמיוחד של יחסים בינאישיים, במצב הרוח של האדם (דרמות, חוסר יציבות, אי התאמת מצב רוח לסיטואציות שונות וכיוצא בזה), אימפולסיביות וקושי לשלוט בדחפים שונים וכדומה.

מעוניינים שנצור קשר?

סוגים שונים של הפרעות אישיות

קיימים סוגים שונים של הפרעות אישיות, שנהוג לחלקן ל-3 קבוצות מרכזיות:

הפרעות אישיות אקסצנטריות (מוזרות, חריגות, יוצאות דופן)

זוהי קבוצה המורכבת מהפרעות האישיות הבאות:

הפרעת אישיות פרנואידית – בעלי חוסר אמון וחשדנות כלפי המציאות, בעלי נטייה לפרש אחרים כמאיימים או פוגעניים, חושדים באופן חריג ומתמשך גם בקרובים אליהם, בנאמנות שלהם, ברצון שלהם לקירבה. נטייה זו הופכת את האדם ללא שקט, מתוח, דרוך. התגובה שלהם לאנשים עלולה ליצור ריחוק והתנגדות ובצורך שלהם לשלוט בסביבה ולהפעיל סמכות על מנת להוריד את סף החשדנות.

הפרעת אישיות סכיזואידית – בעלי חוסר עניין חברתי, מתבודדים, מפגינים קור וריחוק, מעדיפים את הלבד על פני הביחד, מסוגלים לייצר לעצמם עולם רגשי מלא ועשיר ובעל דימיון פורה. חשוב להבדיל הפרעת אישיות זו מהפרעות ומחלות נפשיות שונות כגון סכיזופרניה.

הפרעת אישיות סכיזוטיפלית – התנהגויות מוזרות וחריגות של האדם הסובל מההפרעה, בהופעה, התנהגות, חשדנות, בקושי ליצור קשר משמעותי עם אחרים, קושי לשוחח באופן קוהרנטי וברור, קפיצה בין נושאים, קושי להביא את העצמי לידי ביטוי. יש כמובן לבצע אבחנה מבדלת של סכיזופרניה והתפתחות שלה.

הפרעות אישיות דרמטיות, לא יציבות, רגשיות מאוד

הפרעת אישיות גבולית – הפרעה זו קשורה לחוסר יציבות בסיסי במערכות יחסים בינאישיות וזוגיות בפרט, מצבי רוח משתנים ודרמטיים, צד אימפולסיבי משמעותי ובולט הכולל קושי משמעותי לאיפוק. תחושה עמוקה של נטישה רגשית ורצון תמידי להימנע מכך, דימוי עצמי נמוך ולא יציב, תחושת ריקנות תמידית, חשש אובדני לעיתים, וכעס עז שלרוב אינו תואם לנסיבות ולסיטואציה וכולל התפרצויות זעם והלקחויות בינאישיות שונות. קושי גדול בויסות עצמי ולכן שימוש בחומרים שונים כגון סמים, אלכוהול וכדומה.

הפרעת אישיות נרקסיסטית – הפרעת אישיות זו מתאפיינת ביתר חשיבות עצמית, צורך שאחרים יעריכו ויעריצו אותם, קושי להביע אמפטיה רגשית לאחרים (רואים בהם רק ככלים לרשותם), עיסוק רב במראה ובהצלחה, ובפנטזיות שונות על כוח או הצלחה במובנים שונים (כלכלית וכדומה). יכולת ההסתגלות מוגבלת, קיימת מוקשות חשיבה ברורה, קושי לקבל דעה אחרת, להודות בטעיות ולקחת אחריות כנה ואמיתית (ולא רק לומר זאת מהפה החוצה כאינטרס מסוים).

הפרעת אישיות אנטי סוציאלית – האדם הסובל מהפרעה זו בעל נטייה להתעלם ממוסכמות וחוקי החברה (לדוגמה לא יהיה לו באמת אכפת לעבר באור אדום), מסוגל לנצל אחרים ללא חרטה או מצפון, ינצל זאת לצורך הנאתו האישית או לטובתו. מסוגל להשתמש במניפולציות שונות על מנת להערים על הזולת בתחבולות, כגון קסם אישי שהוא מפעיל או במידת הצורך איומים וכוח אגרסיבי (ללא תשומת לב לחוק ומשפט). לאדם הסובל מהפרעה זו קושי לשמור על מקום עבודה (הכוללת בדרך כלל חוקים רבים) או מילוי חובות שונות (כגון תשלום מיסים וכו'). נטייה היא לחיי עבריינות או מציאת קיצורי דרך שונים על מנת להתמודד עם המציאות.

הפרעת אישיות היסטריונית – אקסטרוברטים, בעלי נטייה למוחצנות ברורה של רגשות, מוחצנות צבעונית ודרמטית כחלק מהתמודדות עם קשיים רגשיים שונים. עשויים להיות פרובוקטיביים מינית, פתיינים, בחלק מהרצון להיות במרכז תשומת הלב, החיבור הבינאישי עשוי להיות לפעמים לא מתאים (לדוגמה הרצון לפתות), משתמשים במראה ובגנון דיבור מוחצן, אך כל זאת עם נטייה לשטחיות וקושי ליצצר אינטימיות ועומק. הם נוטים לתפוס מערכות יחסים זוגיות וחבריות כיותר עמוקות ומשמעותיות מכפי שהן באמת במתיאות.

הפרעות אישיות הקשורות לחרדה והימנעות

הפרעת אישיות תלותית – בעלי הפרעה זו רואים את צורך האחר ולא זה של עצמם, עקב ביטחון עצמי נמוך לא לוקחים אחריות על חייהם וגורמים לאחרים לקחת אחריות על נושאים שונים בדרך כלל מהותיים בחייהם. עקב כך ובמיוחד עקב הדימוי העצמי הנמוך והביטחון העצמי הנמוך מתקשים להישאר לבדם לאורך זמן או לכלכל את צעדיהם בחיים לבד באופן עצמאי.

הפרעת אישיות נמנעת – בעלי הפרעת אישיות זו חיים חיי בדידות, רגישים מאוד ולעיתים באופן קיצוני לדחייה מהאחר, הן זוגית והן חברתית, בעלי ביישנות קיצונית לעיתים, מאוד רוצים חברה וזקוקים לכך אך זקוקים להרבה מאוד ביטחונות ומתן תחושה של נינוחות ושט על מנת לבטוח בצד השני וליצר קשר, וכל זאת על מנת להימנע מדחייה.

הפרעת אישיות כפייתית טורדנית – אדם הסובל מהפרעה זו יהיה בעל רצון עצום לשלוט בסביבתו, עיסוק פברטים קטנים, לעיתים בתפל ולא בעיקר, רצון למושלמות שלרוב הינה בלתי אפשרית ולא סתגלנית מול המציאות. בעלי חוש סדר גבוה, עקשנות רבה, יש לבצע אבחנה מבדלת שאין מדובר ב-OCD הפרעה טורדנית כפייתית Obsessive Compulsive Disorder.

אבחון והתפתחות הפרעת אישיות לאורך החיים

נהוג לומר כי לא מאבחנים לפני גיל בוגר, כלומר גיל 18, אך ניתן בדרך כלל לראות דפוסים שונים של הפרעת אישיות כבר בגיל ההתבגרות ולעיתים אף לפני כן. הפרעת האישיות מתחילה כקשיי הסתגלות, נוקשות חשיבתית וקשיים חברתיים שונים. בגיל ההתבגרות יכולות להופיע הימנעויות, מצבי רוח קיצוניים וסערות רגשיות דרמטיות. כמובן שיש להיוועץ עם אנשי מקצוע מתאימים לברר האם מדובר בקשיי גיל התבגרות נורמטיביים או שקיים קושי רגשי מעבר לכך.

הפרעות האישיות לרוב הן קבועות ומהוות חלק מהאופי המהותי ואישיותו של האדם. עם השנים וההתבגרות עשוי האדם להתמתן, להבשיל ולקבל פשרות שונות הן בסביבה והן מול עצמו, אך מהות הקושי וההפרעה לרוב תישאר, במיוחד במידה שאין עזרה טיפולית מתאימה היכולה למתן ולתת כלים להתמודדות טובה יותר.

טיפול פסיכולוגי בהפרעת אישיות

טיפול נפשי בהפרעת אישיות כולל מתן כלים להתמודדות טובה יותר עם המציאות, שכן חלק מהקושי המרכזי בכל הפרעות האישיות הוא נושא הסתגלנות לחיים השוטפים, הדורשים יותר גמישות. כמו כן, התמודדות טובה יותר עם יחסים בינאישיים וזוגיים, נושא זה רגיש במיוחד ועלול להוות אתגר וקושי לבעלי הפרעת אישיות מכל סוג.

אנו מציעים גם טיפול דינמי וגם טיפול CBT ושילוב ביניהם לטיפול נפשי בהפרעה. טיפול דינמי הינו רוחבי ומעמיק יותר מבחינת ההתבוננות על האדם, וטיפול CBT מסוגל לתת יותר כלים להתמודדות עם חרדות, פחדים וכדומה.

כמו כן ניתן לקבל במכון תל אביב לפסיכותרפיה יעוץ פסיכיאטרי תרופתי בכל הנוגע להפרעת אישיות, ובמידה וקיימת מוצפות רגשית או כל קושי רגשי אחר הדורש התייחסות. הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר לכל שאלה.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר