פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 076-5994099
דף הבית
טיפול במשבר נפשי
דיספוריה מגדרית

דיספוריה מגדרית

טיפול נפשי

דיספוריה מגדרית מוגדרת כמצוקה נפשית הנובעת מחוסר התאמה בין המין הביולוגי המולד של אדם לבין הזהות המגדרית הסובייקטיבית שלו. אנשים עם דיספוריה מגדרית עלולים להרגיש חוסר נוחות עם הגוף שלהם ו/או עם התפקידים המגדריים המצופים מהם בתרבות ובחברה.

מדובר באבחנה פסיכיאטרית חדשה שנועדה לתקף את הקשיים הפסיכולוגיים הנובעים ממצב זה, ולדחוף אנשים המזוהים איתו לפנות לטיפול נפשי במטרה להפחית את המצוקה.

חשוב לציין כי חוסר ההזדהות עם המין הביולוגי המולד אינו נחשב כשלעצמו להפרעה נפשית. בהתאם לכך, המיקוד באבחנה של דיספוריה מגדרית הוא על נוכחותם של תסמינים קליניים של מצוקה נפשית הנובעים ממצב זה. מדובר במעבר לעמדה מקבלת הרבה יותר, זאת בניגוד לאבחנה של "הפרעת זהות מגדרית" שהייתה נהוגה בעבר והתייחסה לחוסר ההזדהות עם המין הביולוגי המולד כהפרעה או כבעיית זהות.

מעוניינים שנצור קשר?

איך מאבחנים דיספוריה מגדרית?

דיספוריה מגדרית תאובחן במצבים הבאים:

  1. חוסר התאמה בין השיוך המגדרי בלידה לבין חוויית המגדר הסובייקטיבית ו/או האופן שבו האדם מבטא את הזהות המגדרית שלו ("פרפורמנס"), הנמשך לפחות שישה חודשים, ובא לידי ביטוי לפחות בשניים מן הקריטריונים הבאים:
    • הבדל ניכר בין הזהות המגדרית הפנימית ומאפייני המין העיקריים ו/או המשניים.
    • תשוקה להיפטר ממאפייני מין עיקריים ו/או משניים בשל שוני ניכר שלהם ביחס לזהות המגדרית הפנימית.
    • תשוקה למאפייני המין העיקריים ו/או המשניים של המגדר השני.
    • תשוקה להיות במגדר השני או במגדר אלטרנטיבי.
    • רצון לקבל יחס דומה לזה של המגדר השני או של מגדר אלטרנטיבי.
    • אמונה חזקה של האדם לפיה יש לו תחושות ותגובות של המגדר השני או של מגדר אלטרנטיבי.
  2. מצוקה נפשית ניכרת או פגיעה ניכרת בתפקוד החברתי, התעסוקתי, האקדמי ו/או בתחומי חיים משמעותיים אחרים בעקבות חוסר ההתאמה המגדרית.

מה המאפיינים של דיספוריה מגדרית?

דיספוריה מגדרית עשויה להתבטא במגוון דרכים, החל מהכחשה של איברים מסוימים בגוף, תחושת חוסר נוחות עמם ורצון ולשנותם, ועד לאימוץ של דיבור, לבוש, התנהגויות, משחקים ופעילויות המזוהות עם בני המין השני.

דיספוריה מגדרית אינה מסתכמת רק בחוסר הזדהות עם המין הביולוגי המולד, אלא מתייחסת לתחושות מצוקה קשות הנובעות מהשתוקקות של האדם להשתייך למגדר אחר ומתחושת העצמי החצויה הנוצרת כתוצאה מכך. הציפיות החברתיות המגדריות גם הן תורמות לקונפליקט הפנימי ולתחושות של בושה, פחד, דחייה והסתרה האופייניות במצבים של דיספוריה מגדרית.

מהם הגורמים לדיספוריה מגדרית?

גורמים ביולוגיים: גישות ביולוגיות גורסות כי חוסר איזון בהורמוני המין מעורב בהתפתחותה של דיספוריה מגדרית. ההשערה נוגעת לכך שרמה גבוהה של ההורמון הזכרי טסטוסטרון בקרב נשים תגביר התנהגויות זכריות הקשורות למשל למין ותוקפנות, לעומת עודף בהורמון הנקבי אסטרוגן אצל גברים אשר יפחית התנהגויות אלו. יחד עם זאת, הביקורת המופנית כלפי גישות אלו נוגעות לאופי הפשטני שלהן, שכן ההתנהגות האנושית היא מורכבת ומושפעת מאינטראקציה בין גורמים רבים ואינה יכולה להיות משויכת לגורמים ביולוגיים בלבד.

גורמים פסיכו-חברתיים: גישות אלו גורסות כי השילוב בין גורמים פסיכולוגיים, סביבתיים וחברתיים שונים מעורב בהתפתחותה של דיספוריה מגדרית. בין גורמים אלו נמנים: הטמפרמנט המולד של הילד, אופי ההורים, אופן גידול הילדים והציפיות התרבותיות והביתיות לגבי תפקידי המגדר.

מתי מתחילה להופיע דיספוריה מגדרית?

דיספוריה מגדרית יכולה להופיע בכל שלבי החיים, כאשר היא מתחילה בדרך כלל בגילאי הילדות או בגיל ההתבגרות ונמשכת גם אל החיים הבוגרים.

דיספוריה מגדרית אצל ילדים: "זה רק משבר קטן וזה חולף?"

הורים לילדים עם דיספוריה מגדרית שואלים פעמים רבות האם מדובר במשהו זמני וחולף. קשה לדעת. יש מקרים בהם דיספוריה מגדרית חולפת ואינה ממשיכה בבגרות, בעוד במקרים אחרים היא נמשכת ועקבית גם בבגרות. כמו כן, ישנן תקופות שבהן היא חולפת ולאחר מכן חוזרת שוב.

מה משפיע על רמת המצוקה בדיספוריה מגדרית?

אחד הגורמים המשמעותיים שמשפיעים על רמת המצוקה במצבים של דיספוריה מגדרית היא אפן התייחסותה של הסביבה לאדם. במצבים שבהם הסביבה מקבלת ומתקפת את התחושות הפנימיות של האדם לגבי זהותו המגדרית, רמת המצוקה נמוכה יותר, לעומת במצבים של חוסר קבלה מצד הסביבה.

איך מטפלים בדיספוריה מגדרית?

  • טיפול פסיכותרפי פרטני: מטרת הטיפול הנפשי במצבים של דיספוריה מגדרית היא לתמוך במטופל בסוגיות אישיות וחברתיות הנוגעות לזהות המגדרית שלו ולהקל על המצוקה הנפשית הנובעת מהן. כמו כן, הרצון הוא לסייע למטופל לקבל את עצמו ולהרגיש יותר בנוח עם הזהות המגדרית הרצויה לו. למשל, על ידי ליווי שלו ותמיכה בו במצבים בהם הוא בוחר לפנות לניתוח לשינוי מין ו/או ליטול הורמוני מין.
  • טיפול משפחתי: אפשרות נוספת היא לפנות לטיפול משפחתי שמטרתו לסייע ולתמוך במערכת המשפחתית סביב הנושא. הטיפול יכול לסייע להציף קונפליקטים משפחתיים ולשפר את הדינמיקה המשפחתית והיחסים בין בני המשפחה. המטרה היא לסייע לבנות רשת תמיכה משפחתית נגישה עבור אדם עם דיספוריה מגדרית.
  • קבוצות תמיכה: אופציה נוספת וחשובה להתמודדות עם דיספוריה מגדרית היא השתתפות בקבוצות תמיכה עם אנשים נוספים החווים מצבים דומים. הדיבור, השיתוף וההכלה המתאפשרים בקבוצת כאלו הם בעלי ערך רב מאחר והם מאפשרים לאדם להרגיש שייך לקבוצת שווים משמעותית ולהרגיש פחות לבד.

אנו מזמינים אתכם לאבחון, ייעוץ והתאמת טיפול בדיספוריה מגדרית על ידי מטפלים במגוון שיטות טיפוליות, שילוו אתכם בתהליך ויסייעו לכם להתמודד עם המצוקות ולשפר את איכות החיים.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר