פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 076-5994099

דיכאון סמוי

קושי ביצירת קשר זוגי

כולנו יכולים לזהות אדם שנמצא בדיכאון – אפשר לזהות את העצב וחוסר האנרגיה וההנאה בפנים הנפולות, בעיניים הכבויות, בדיבור המונוטוני ובפגיעה תפקודית ניכרת. אבל מה לגבי דיכאון סמוי – כזה המסתתר מאחורי חיוך המשדר "עסקים כרגיל"? ולמה הוא שכיח יותר אצל גברים לעומת נשים?

מה ההבדל בין דיכאון מג'ורי לדיכאון סמוי?

דיכאון מג'ורי הוא אבחנה פסיכיאטרית בעלת מאפיינים ברורים שניתנת במקרים שבהם קיימים סימפטומים של תחושות עצב, ייאוש וחוסר תקווה אשר פוגעים באפן מובהק ביכולת לתפקד במציאות. במקרה של אדם מדוכא שסובל מסימפטומים אלה ומדווח עליהם, גילוי הדיכאון ואבחנתו יהיו יחסית פשוטים.

לעומת הדיכאון המג'ורי, דיכאון סמוי הוא מצב של דיכאון מתמשך מוסווה, הקיים "מתחת לפני השטח", שמתבטא במגוון של סימפטומים עקיפים מבלי שנראה פגיעה תפקודית ניכרת. במקרה כזה, האפשרות לזהות את הדיכאון הופכת מורכבת הרבה יותר.

מעוניינים שנצור קשר?

מאפייני דיכאון סמוי: מה התסמינים?

דיכאון סמוי נפוץ בקרב אנשים, בעיקר גברים, אשר נוטים באפן לא מודע להדחיק את רגשותיהם וקשייהם ולא להראותם כלפי חוץ. אותם גברים מסתובבים בעולם עם חוויה פנימית מלנכולית ודימוי עצמי ירוד, אלא שלא כמו בדיכאון ה"קלאסי", תפקודם אינו נפגע והם ממשיכים לנהל חיים שגרתיים: עושים קניות, מטפלים בילדים, הולכים לעבודה.

פעמים רבות אפילו הסובל מדיכאון סמוי עצמו לא יהיה מודע לדיכאוניות שבו בשל השימוש במנגנוני הגנה של הדחקה והסתרה וכך גודל הטרגדיה מוכפל – לא רק שהסביבה הקרובה שלו מתקשה לזהות עליו את סממני הדיכאון, גם הוא עצמו אינו מבין את המקור לסבלו ולכן אינו יכול לעזור לעצמו.

במקום זאת, פעמים רבות הסובלים מדיכאון סמוי יעשו הכול על מנת לשפר את הרגשתם וינסו לטשטש את הכאב הנפשי ולייצב את ערכם העצמי דרך פנייה להתנהגויות בעלות גוון של הרס עצמי כמו צריכה של חומרים ממכרים, התנהגות מינית כפייתית, שימוש באלימות, התקפי זעם, פגיעה עצמית וכדומה.

אז איך תזהו דיכאון סמוי?

  • האדם חש את עצמו מדוכדך, מרוקן ומאבד עניין פעיל בסביבתו, אך לא מפגין סימפטומים ישירים של עצב, פאסימיות וייאוש המקושרים בדרך כלל לדיכאון.
  • ישנם עייפות וחוסר אנרגיה, אך אין פגיעה ישירה בתיאבון ובשינה המזוהים בדרך כלל גם הם עם דיכאון.
  • לעיתים יופיעו כאבים גופניים, כמו למשל כאבי בטן או ראש, ללא מקור או הסבר פיזיולוגי.
  • כחלק ממנגנוני ההתמודדות עם הדיכאון הסמוי, עלולים להופיע סימפטומים התנהגותיים הכוללים צריכה מוגברת של סמים ואלכוהול, התמכרויות (למשל מין, הימורים), התקפי זעם בתוך קשרים, אלימות ופגיעה עצמית.

למה גברים סובלים יותר מדיכאון סמוי?

לעומת נשים, גברים נמנעים יותר מלחשוף ולדבר על מצוקותיהם הרגשיות. נראה כי הסיבה לכך נעוצה בהבניות ובציפיות חברתיות הקיימות לגבי גבריות. לגברים רבים הועבר כבר מגיל צעיר המסר שעליהם "גיבורים וחזקים" ולהימנע מהפגנת חולשה ופגיעות, ולכן הם למדו להתרחק מכל ביטוי רגשי של כאב או עצב.

האיום להיתפס כ"חלשים"או "נשיים", מביא גם היום גברים רבים להסתיר ולדכא את רגשותיהם, בעיקר הקשים, ובכך להימנע מהבושה הכרוכה בהם. נראה כי הסללה מגדרית זו מקשה על אותם גברים לפתח כישורים רגשיים הכוללים זיהוי, מגע והתמודדות ישירה עם רגשות מורכבים, ומביאה רבים מהם להתמודד עם הכאב הנפשי באמצעות התנהגויות עקיפות של הרס עצמי ותוקפנות.

איך מטפלים?

דיכאון סמוי כאמור הוא מצב שקשה לאיתור ואבחון, ופעמים רבות הסובלים ממנו לא יגיעו לקבלת טיפול נפשי ופסיכיאטרי בשל התחושה כי לא מדובר בדיכאון.

מעבר לטיפול תרופתי שעשוי להועיל, אחת המטרות המרכזיות בטיפול בדיכאון סמוי הוא קילוף ההגנות וחשיפה של הדיכאון והסימפטומים שלו. הרצון הוא לאפשר לאדם להיות מודע ומחובר לכאב ולרגשות שלו ומתוך כך לסייע לו לשכלל בהדרגה את מנגנוני ההתמודדות הלא יעילים עם הדיכאון לכדי מנגנוני הגנה יעילים יותר.

אתם מוזמנים לפנות אלינו למכון תל אביב לפסיכותרפיה לקבלת פרטים נוספים אודות טיפול פסיכולוגי בדיכאון סמוי, טיפול פסיכיאטרי בנושא ועוד.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר